-wędrując w poszukiwaniu swojej ciszy
zaszliśmy tak daleko gdzie czas się zatrzymał
to i my zatrzymaliśmy się
na zawsze...

środa, 24 czerwca 2015



Alergia ,wysypka a może stres ...



W związku z tym że czas remontu został skutecznie wprowadzony w życie toteż każdorazowo kiedy muszę wykonać jedną z fantastycznych prac jak sprzątanie strychu czy zbieranie sieczki wymieszanej z pozostałościami po kunie aplikuję sobie cudną chmurę tego aksamitnego pyłu.

Oczywiście moja skóra zastrajkowała dopiero po miesiącu ale spektakularnie ....


...i co teraz -uzbrojona w gogle, maskę z filtrami jak przy skażeniu biologiczno-chemicznym i gumowe rękawicę o nieprzeciętnej grubości jestem pewna że chronią nawet przed siekierą i tak opatulona sądziłam ,że jestem bezpieczna .
  
    -może to efekt stresu bo wiadomo na wsi miało być spokojnie i kojąco ale nikt nie wspominał ,że zanim na tą wieś człowiek będzie mógł pójść to musi zdobyć sprawność geodety,architekta,górnika,elektryka,hydraulika i lekarza



    -może jednak alergia w sumie płyn do płukania zmieniłam -ehh promocja była nie mogłam nie kupić.



    -czas na produkcję kosmetyków własnych przecież da się z miodem ,mlekiem na bazie mydlnicy .Moje poszukiwania owocne ale zanim o konkretach to najpierw imformacja która spodobała mi się najbardziej .Jak pozyskać naturalne barwniki.

      Naturalne barwniki zwykle nie dają tak żywych kolorów jak syntetyczne, ale za to są bardziej nam przyjazne. Odrobina wyobraźni i mydła barwione naturalnie mogą być bardzo atrakcyjne.
Buraki czerwone – bladoróżowy do różowo-brązowego
Chlorofil – średnio zielony
Cynamon – średnio brązowy do brązowego – może podrażniać
Curry - żółta
Czarny bez - w ługu - jasny brąz
Dwutlenek tytanu-biel
Dynia, puree - głęboki pomarańczowy
Glinka biała – biały lub białawy
Glinka czerwona – ceglasty
Glinka różowa - ceglano-czerwony
Glinka zielona - kremowo-zielonkawy
Goździki mielone – brązowy


Henna w proszku - oliwkowy do głębokiego zielono-brązowego
Kakao – brązowy
Kawa mielona – brązowy do czarnego
Koszenila – od jasnej do głębokiej czerwieni
Korzeń marzanny – różowy do czerwono-fioletowy
Korzeń żywokostu - lekki mleczny brąz
Kurkuma - złoty brąz z bursztynem
Lucerna – zielony średni
Mak – niebiesko-szare, plamki czarne
Marchew – żółty do pomarańczowego
Marchew sok – lekko różowo-brązowy
Mieta - zielonkawo brązowy
Nasiona dzikiej róży, mielone - jasnobrązowy do głębokiego brązu
Ogórek - jasny zielony
Papryka - jasny pomarańczowy, brzoskwiniowy do pomarańczowo-brązowy - może być drażniący
Pumeks mielony - szary
Rumianek mielony – żółtobrązowy
Sok pomarańczowy - zamiast wody do roztworu ługu - ładny pastelowy pomarańczowy lub beżowy
Spirulina - lekki pastelowy zielony do niebiesko-zielony
Szafran - żółty
Szpinak - jasnozielony
Zielona herbata w proszku - brązowo-zielonkawy nakrapiany